Tuesday, 26 March 2013

Seterika Rambut

Assalamualaikum..


Pernah buat benda macam ni? Haha.. Dulu masa belajar kat IPT, teknik rebonding tengah meletop-letop masa tu. Ramai yang berlumba-lumba pakat luruskan rambut walaupun habis beratus ringgit. Duit PTPTN ada, sedap la memboros. Saya tengok je.. tak minatlah nak berhabis-habisan semata-mata demi rambut. Pakai tudung jugak pon. Lagi pun rambut asli lagi cantik kot..*weekk

Tak terlintas la pulak pasal seterika rambut ni. Tak lama kemudian saya tengok ramai yang saja-saja menyeterika rambut masing-masing gara-gara nak nmpak macam teknik rebonding walaupun tahan sekejap je. Lepas mandi kerontot balik.

Hehe..saya pun gatal gak la nak merasa. Memang cantik oo.. lurus dan tajam macam jarum.. Rasa macam Fasha Sandha kejap masa tu. Tapi kesannya sendiri tanggung la. Rambut rasa macam kusam dan kusut je. Macam kurang protein. Kering pulak tu. Haa tu la akibatnya, gatal tangan sangat. Padam muka!

*Suhu terlalu tinggi dan kerap menyebabkan kerosakan kutikel rambut serta menghilangkan kelembapan semulajadi rambut.


Thank you for reading my entry!

18 comments:

anak jati KL said...

Pernah..masa zaman Punk dulu.

Secret Of Shaila said...

hahaha..okay fine...dulu time di university pernah buat..alasan...jimat duit...xpayah nak rebonding..hahaha

anak jati KL said...

sapu dengan putih telur lepas tu saterika..lawak kan..? .. :D

Mieza Jhaa K said...

Orang laki pun buat jgk rupanya??hahaha

Mieza Jhaa K said...

Haha..sama lah..teknik rebonding free,,sapa xnak..dpt jgk merasa berambut lurus..

Mieza Jhaa K said...

Sapu putih telur?? haha..lagi teruk ni.. tak busuk ke..hmm,,, mgkin kesannya lagi cantik kot..lurus dan lembut..

Amin A. R said...

dulu adalah menjadi kerjaan saya iron rambut kakak saya sebelom dia keluar jejalan....

Aku Penghibur said...

wow dasyat... bahaye ni ..ada terbakar rambut tu

Khir Remmstein said...

Dulu saya pernah involved dlm musik tp x lah terkenal pun. Kami pernah guna putih telur sbb jimat bajet nk bagi rambut mencacak ala2 punkers. Nasib baik x de yg rekemen cara mcm ni.. klu x, mau ter try jugak kot hahaa :D

Mieza Jhaa K said...

Ahhahaha..lawak jgk.. kita jadi pendandan lelaki la ni..

Mieza Jhaa K said...

Memang dasyat Acik..Siap terbakor dah rambut gara-gara panas sgt.. hhaha

Mieza Jhaa K said...

Wau bekas penyanyi ke ni?? apa nama kumpulan?

Oo putih telur boleh ganti krim rambut rupanya.. haha..

Bin Muhammad said...

Masa mula2 dulu tgok gambar ni, gelak sakan. Ingatkan hanya sekadar hiburan, tapi rupa2nya skrg baru tau memang ada orang seterika rambut...huhuhu. Tak sampai akal fikiranku utk melakukan perkara ni!

Mieza Jhaa K said...

Sayalah salah satu dari org yg buat lawak tersebut..hahaha

Iha Zaliza said...

tak pernah pakai seterika tp dulu masa pakai benda rebondingkan rambut tu (apa ntah mende kepit tu tak ingat lak nama dia), iha demam panas.. sejam yg lepas kemain eksaited lg tp lepas tu terus demam menggigil2.. dah ok pastu baru iha rasa nak bersyukur dgn rambut sendiri.. :D

Mieza Jhaa K said...

Ramai rambut remaja skrg gugur.. nk tahu sbb apa?? Haa...buat lg teknik rebonding tuu

Nurul Aini said...

hahahahaha....dahsyatnya..melampau..rambut i tak nak lah rebounding2 ni..Dah sedia lurus..kihkih..Kelakar lah kan kak.

Mieza Jhaa K said...

Akak mmg kelakaww...hahaha