Tuesday, 14 August 2012

How to Think + EveryDAY??

Macamana nak kekalkan fikiran positif yang kita dah penat-penat pertahankan?
Berikut adalah 5 tips bagaimana untuk menjaga fikiran positif, JOM kita amalkan setiap hari.

1. Jangan Komen, Jangan Komplen, Jangan Ngomel.

Mengomen dan mengomplen pada setiap situasi, benda dan perkara adalah perbuatan BURUK kerana kita asyik menyatakan rasa tidak puas hati terhadap sesuatu. Apabila situasi berlaku di luar jangkaan atau masalah timbul tanpa disangka, jangan komen..jangan komplen..jangan mengomel. Biarkan ia seadanya, biarkanlah begitu saja. Dah kita tak boleh nak buat apa untuk mengubahnya. Latih diri Anda untuk tidak mempersoalkan. Untuk menjaga fikiran positif, jangan komen,jangan komplen,jangan ngomel.

2. Berhenti Bercakap Seolah-olah Anda Tahu.

Cakap hanya apabila kita tahu, diam apabila kita tak tahu! Elak banyak bercakap seolah-olah kamoo banyak tahu untuk membuat diri menonjol, nampak hebat gitoo. HekELEH!  Hanya orang dengan harga diri rendah mahu membuat dirinya menonjol sebab mereka kurang ada kredibiliti, TAU! Banyak bercakap kelebihan diri sendiri adalah sikap negatif yang berpunca dari fikiran negatif dan of course diapikan oleh EGO.! Hentikan, supaya kita dapat ‘maintain’ berfikiran positif. Bila bercakap, lebihkan menyokong, elak mengkondem ye!

3. Berhenti Salahkan Luaran, Salahkanlah Dalaman.

Berhenti salahkan seseorang, salahkan Tuhan, salahkan pemimpin, salahkan kawan, salahkan adik-beradik atau apa saja di luar diri kita. Berhenti menyalahkan atau menuding jari pada orang lain atas apa yang berlaku. Tips ini berkait dengan tips pertama tadi. Berhenti mengomen, berhenti mengomplen, berhenti menyalahkan. Salahkan dalaman iaitu diri kita sendiri kerana tidak berinisiatif memfokus kepada penyelesaian. Salahkan diri kamoo kerana tidak memainkan peranan. Sebagai contoh, jika kita dilanda masalah kewangan, salahkan diri sendiri kerana tidak bekerja kuat dan tidak bekerja dengan lebih bijak. Jika kamoo adalah wanita dan terperasan yang suami kamoo tu tidak melayan kamoo lagi dan berbeza dari dulu, salahkan diri sendiri kerana tidak menjaga kecantikan dan tidak mengambil inisittif mencantikkan lagi kecantikan sedia ada, untuk senangkan hati suami.! Jangan pulak menuduh dia yang bukan-bukan ye. Nak cari penyakit?

4. Jangan Hanya Mahu Dihormati Oleh Semua, Tapi hormatilah Semua, Walau Siapapun Dia!.

Orang berfikiran negatif hanya mahu dihormati. Orang berfikiran positif hormat semua orang dan sikap hormat itu tidak dilakonkan, ia lahir dari hati. Setiap orang disekeliling dihormati tanpa mengira jawatan, harta dan darjat, walau orang tu makcik cleaner sahaja. Orang berfikiran negatif hanya mahu dihormati sebab mereka dikuasai ego. Untuk menjaga fikiran positif, belajarlah menghormati sesiapa saja. Kita akan perasan yang kita makin bersemangat untuk maju ke depan. InsyaAllah.

5. Ingat Sikap-sikap Buruk Anda, Tekadlah Mengubahnya.

Jika sikap buruk kita suka bertangguh, tulis di atas kertas dengan ayat “aku mahu ubah sikap bertangguh”. Baca tulisan tu berpuluh-puluh kali sehari. Lepas tu, buat apa yang kamoo tulis.
Tiap kali rasa nak bertangguh, latih diri untuk tidak bertangguh. Seboleh mungkin, elak bertangguh, sebagai langkah kamoo komited nak mengubah sikap suka bertangguh.

Untuk membina sikap positif, fikiran kita kena la sama dengan perbuatan dan percakapan. Fikiran kena sentiasa bersangka baik, perbuatan kena dibentuk supaya menjadi baik-baik, perkataan di mulut pun kena baik. Barulah kita dapat menjaga fikiran positif yang dahdibina.


╭(′▽‵)╭(′▽‵)╭(′▽‵)╯ GO!

No comments: