Wednesday, 27 March 2013

I Love GREEN

Assalamualaikum..


Antara hijau dengan warna lain, saya lebih suka sesuatu yang ala-ala hijau. Eheh sensitif ke isu ni? Sensitif tak sensitif dah tu yang saya suka sejak kecil. Celik mata je tengok pokok warna hijau. Datuk saya dulu pun suka pakai kopiah hijau..Hehe

Look! kat blog saya pun dah ada colour hijau. Ahh tenang mata memandang. Hijau ni melambangkan cinta, Islam, alam semulajadi, harmoni, perkembangan, minda, wang, dan pengetahuan. Dulu ada seorang teman beritahu saya agar merenung daun-daun yang kehijauan untuk menguatkan tahap penglihatan, mengurangkan stress atau menenangkan perasaan. 

Paling istimewa, ada banyak perkataan hijau yang disebut di dalam ayat-ayat Al-Quran. Contohnya maksud  ayat dari Surah Ar-Rahman : Ayat 76

"Penduduk syurga itu (bersenang-lenang) di dalamnya dengan berbaring 
di atas (bantal-bantal) dan cadar-cadar yang hijau warnanya serta 
permaidani-permaidani yang sangat indah."

Jadi mari semua kita berubah kepada penggunaan warna hijau dalam hidup kita. Jangan asyik pink pink pink je. Ada ayat dari mulut seseorang yang pernah buat saya bengang. Dia ni taksub sangat kat politik. Katanya, "Jangan cat warna hijau pulak. Tak main la hijau-hijau ni." Hamboiii..


Thank you for reading my entry!

22 comments:

al- lavendari said...

tapi mungkin ada orang marah kalau kita kata kat dia .. "awak ni masih hijau"

Mieza Jhaa K said...

Masih hijau? haha.. apa maksudnya?

Aku Penghibur said...

hehehehe i love green too ..is peaceful

Aku Penghibur said...

masih hijau = mentah (tak banyak pengalaman)

Mieza Jhaa K said...

oh begitu..haha..thanks Acik

Mieza Jhaa K said...

Pasti ramai yang suka hijau kan...cuma tak tunjuk je..hehe

Bin Muhammad said...

Hijau, warna yang menyegarkan dan menyejukkan, Love Green too..

Mieza Jhaa K said...

Inspirasi dari blog relaxs minda la ni...tenang je..

boni kacak said...

salah satu untuk melegakan stress mata adalah melihat kehijauan hutan dan alam :)

Mieza Jhaa K said...

Pastu tenung kehijauan tu lama2 kan abg boni..

Seneorita Baharin said...

heee, me love pink too,nampak sejuk je kan, suka hijau pucuk pisang tu...but pink slalu dihati..bhahahah :D

Mieza Jhaa K said...

Eh sama la kita...dulu pink pink pink je...sekarang pn pink jgk...namun dalam hati pink kehijauan...hahaaha

Iha Zaliza said...

shaye suka hijau jugak (takde kene mengena dengan isu panas tau) masa kecik dulu iha takleh tengok kaler hijau, mesti loya+muntah.. mungkin sbb trauma kot.. skrg dah ok.. :)

Mieza Jhaa K said...

Hahaha...knp bleh jadi mcm tu.. ?

Ibu Lala said...

Suke gak kaler ijau ni. Cat rumah pun kaler hijau. Tapi hijau pucuk
Pisang.

Mieza Jhaa K said...

Ok la..hijau gak tu..sy suka hijau gelap skit tp ala2 biru muda...eh color apa tuuu

Nurul Aini said...

Saya suka biru dan hijau..dua-dua, warna ketenangan..Warna tumbuh-tumbuhan..warna air laut, warna langit...cantiknya..hehe..waktu baca entry akak ni..berangan berada dekat pantai..angin sepoi2 bahasa..kihkih.

Izati Ismail < Hafizati ~ wardah alhamra... said...

Sy pun suka hijau :-)

Remy hazza said...

let's green our earth!!!

Mieza Jhaa K said...

Akak pn suka gak melepak tepi pantai..terutamanya lepas putus cinta...haha

Mieza Jhaa K said...

Tieyyyy....my best friend forever...akhirnya dtg jgk ke sini...hehe

Mieza Jhaa K said...

Yezzzz!!!