Thursday, 21 March 2013

Jangan Bersedih Jika Keputusan SPM Tidak Seperti Yang Dijangkakan.

Assalamualaikum

Tiba-tiba hari ni teringat kenangan beberapa tahun dulu ketika hari keputusan SPM keluar. Memang teruja nak tahu. Seperti biasa, sixth sense saya yang tinggi mengatakan result saya bagus seperti yang dijangka. Ye, memang tepat sekali. Namun hampa sebab matapelajaran kesukaan, add maths tak dapat A+. Saya ambil perakaunan, namun tak minat. Tihihi.. Disebabkan minat hanya pada matematik matematik dan matematik setiap masa, perakaunan saya tak dapat A seperti yang dijangka. Haha

Tapi syukur alhamdulillah result saya kira terbaik la dari yang kurang baik. Ok, kepada adik-adik yang dapat keputusan hari ni redhalah dengan keputusan yang ada kat tangan tu. Memang itu dah ditakdirkan untuk kita. Walau sekeras mana pun usaha, tapi bila itu yang kita dapat terimalah dengan tenang. Pasti ada hikmah dikemudian hari.

Dan ingat tak semestinya jika kita tidak layak untuk masuk ke pusat pengajian tinggi yang diingini, masa depan kita tidak cerah. Dimana-mana pun ada rezeki kita. Cuma kita belum tahu kemana arah serta halatuju.  Tetapi usah risau kerana semuanya dah diatur dengan teliti oleh Allah S.W.T.

Ramai orang yang gagal SPM tapi berjaya kemudian hari.
Ramai orang yang cemerlang SPM tapi tiada kerja yang mari.

Err pantun 2 kerat.. hehe


Thank you for reading my entry!

11 comments:

Seneorita Baharin said...

hee, nice pantun akak.. :D
betul tu, setuju sgt3 dgn entry akak ni..Apa2pong jgn cpt putus asa dan berusaha lagi kan.. :)

Hasri Anis said...

bersyukur dengan apa yang ada..

Mieza Jhaa K said...

Pengalaman diri sendiri...sedih sgt2 add maths xdpt A+.. haha

*Good nite dik..huwaa ngantuknya

Aku Penghibur said...

betul tu ..terimalah seadanya sebab itulah usaha kita :) ... next buat lebih baik

jeBateja said...

Betul2.....SPM bukan pengakhirannya.....ahakz

Mieza Jhaa K said...

Sama la kita.. ∩__∩

Mieza Jhaa K said...

Jgn anggp SPM tu pengakhiran kejayaan..

Mieza Jhaa K said...

Oh ahakzz ~>_<~

Seneorita Baharin said...

heheeh, amboih ngantok awal akak eyh..hee..dik pun suka add maths jgak akak, sampai kos yang dik amik pun kebanyakannya maths, best bila buat maths kan, tp kalo xdapat jwpn tu yg geram tu.. :D

Btw, akak ditag :D
http://seneoritabaharin.blogspot.com/2013/03/malaysias-next-top-lucky-blogger-by-mak.html

Remy hazza said...

spm cuma satu keputusan..... tapi langkah kehadapan lagi besar dugaannya.....

Mieza Jhaa K said...

satu keputusan permulaan melangkah kedunia baru..