Friday, 8 March 2013

Adakah dia faham maksudnya?

Assalamualaikum

Akhirnya siap sudah seratus biji kek coklat yang ditempah pelajar UITM Dungun.. Kejap lagi nak hantar, tapi sebelum tu kita berblogging duluuu..Yeaaa..

Pagi tadi keluar ke kedai borong berdekatan sebab telur dengan susu pekat dah habis. Kalau tak ada dua bahan tu memang tak menjadi la keknya. Selesai ambil barang terus letak kat meja tauke kedai tu, berbangsa cina.. Tiba tiba pekerja dia melatah sebab apa entah.. dan dengan tiba tiba jugak terpacul dari mulut tauke cina tu 'lailahaillolloh' dengan tersangat pelatnya.

Mak kau terkejut! tu kali pertama dengar orang cina sebut macam tu. Adakah dia menyebut 'Lailahaillallah' sebentar tadi? Nak kata cina muslim memang tidak la kan.. 

Cepat cepat tangkap gambar tauke ni tanpa pengetahuan dia..

Memang ada dah terbaca sebelum ni. Tapi tak ambik kisah..bila dah dengar sendiri memang terkejut la. Adakah dia faham maksudnya?


Thanks 4 reading my entry!

17 comments:

Seneorita Baharin said...

wahhh 100bijik kek tu, akak buat sorang ke? terbaekk laah...kalo dekat dah lama order kat akak kek coklat yg sedap tu..hee..btw biaq betik cina tu cakap tu?xpernah dgr lagi la stakat ni, maybe cina tu selalu dok dgr kot melayu dok cakap mcm tu, so dia dah terbiasa n terkeluar perkataan tu kan..rasanya dia tak faham kot maksud die kan akak..

Aku Penghibur said...

wow 100 biji tu ,... hebatnye !!!!! mesti comel cina tu melatah hahaha... mungkin dia dah terbiasa dengar tu yang tersebut tu

Iha Zaliza said...

fuyoo 100 biji kek, kelas akak! Lawa jugak akak snap gambar tauke tu walaupun curik2.. hehe.. iha pun rasa yg mungkin dia dah terbiasa dengar orang melayu cakap macam tu kot..

Mieza Jhaa K said...

100Biji mini kek...tp xcukup tangan gak la..smbil tggu kek masak smpat lg berbelog..ye la...kebanyakannya pelanggan melayu..mgkin juga dia xfaham..

Mieza Jhaa K said...

Mmg hebat sy ni..kalut sekali xcukup masa mcm mastersyef Malaysia tuuu...kikiki...ye la kot...tp pelat betol bunyinya..

Mieza Jhaa K said...

Hahaha kelas kau maria!! Akak pn fikir mcm tu gak..

seharum kasturi said...

assalamualaikum ... 100 biji kek ? ... klu saya tak larat doh ... 100 cup cake ok lagi la sbb satu adunan leh dpt byk ... good job ! ... mudah2n Allah gerakn hatinya utk mengenali Islam ...

Nurul Aini said...

Banyaknya kak..waaa..alhamdulillah murah rezeki akak..Kawan saya dekat UMT..hehe.. Ye ke? Saya tak pernah dengar lagi cina sebut macam tu. Betul lah tu kot, dia dah biasa dengar orang2 melayu melatah macam tu. Dia terikut. Mana tahu suatu hari nanti, dia di beri hidayah untuk masuk islam kan kak. ^_____^

Nurul Aini said...

Ada juga kawan saya degree di UITM dungun..nak tanya dialah..hehe..mana tahu kenal akak ke. Panggilan akak dekat sana, apa ye? hehe.

Mieza Jhaa K said...

Yezz..but ia adalah kek mini.. lbh besar dr cup cake.. mudah mudahan begitulah ∩__∩

Thanks sudi dtg..

Mieza Jhaa K said...

Ye ke..tinggal kat kolej ke? Mereka panggil kak kek..haha...xla..kak mieza..

nini said...

dorang dah biasa kak....dulu masa belajar kat sabah ada kwan non muslim sebut insyaAllah...tercengang2 saya...tapi dia senyum senyum jeee

Remy hazza said...

dia mungkin selalu dengar perkataan tu kut...mcm kat tempat remy jugak.....ada yg non muslim fasih sebut khalimah islam...

Farah Waheda Wahid said...

maybe sebab dia selalu dengar perkataan tu...dan bergaul dalam kalangan orang Islam...jadi dah terbiasa ...

wah pandai buat kek ek? bolehlah tempah macam ni....

salam kenal dear, singgah sini balas kunjungan dan follow awak...

Mieza Jhaa K said...

Ish ye ke..sekali fikir mcm diorang perli pulak

Mieza Jhaa K said...

Kalaulah mereka faham adakah mereka akan menyebutnya?

Mieza Jhaa K said...

Hmm maybe..InsyaAllah boleh kalau duk area terengganu..hihi..Salam kenal.. insyaAllah i akan ke sana..tungguuuu