Tuesday, 10 September 2013

Kehidupan Sebenar Kak Ton

Assalamulaikum.. Ya Allah, terharu hati ini bila Kak Ton meminta sedikit makanan untuk sarapan pagi. Bergegas masak mee goreng sesedap mungkin sebab makanan kami pagi tadi hanyalah lempeng cicah gulai udang semalam. Ada sekeping lagi, namun tak sampai hati pulak nak bagi lempeng tu.

Ingatkan cucu yang jaga Kak Ton dah masak siap-siap sebelum meninggalkan Kak Ton tadi. Cucu dia sempat berpesan supaya jenguk-jenguk Kak Ton sebab dia ada urusan penting. Maknanya hanya Kak Ton soranglah kat rumah tu yang masih berkerusi roda. Alhamdulillah, kaki Kak Ton sudah boleh digerakkan, cuma tangan dan muka sebelah kanan masih kebas.Lepas hantar makanan tadi sempat berpesan, "Kalau Kak Ton ada memerlukan apa-apa panggil saya tau. Jangan pergi tandas sorang-sorang." Sejak kena strok dan lumpuh 3 bulan lalu, dah 2 kali Kak Ton terjatuh dalam bilik air. Kesian.

Tapi berfikir juga, sebab tak pernah jaga orang sakit. Nak buka kerusi roda pun tak reti. Mujur cucu Kak Ton dah ajar siap-siap tadi. Bagus jugak ni, boleh praktis cara-cara menjaga orang tua bila mak ayah sakit nanti.

Dalam fikiran, bila mak ayah sakit nanti saya nak minta izin Mr.K untuk balik jaga mereka. Tak nak mengharap sesiapa, adik beradik mahupun orang gaji. Saya yang tiada anak inilah yang harus balik jaga mereka sebaik mungkin seperti mana mereka membesarkan saya dulu. Harap mendapat keizinan dari Mr.K.

Bila dah tua dan sakit, mereka memerlukan anak-anak disisi. Kalau boleh, tak nak mengharapkan belas ehsan jiran tetangga. Teringat kat ayah yang dah tua di kampung.

~ Kak Ton Kena Strok!
posted from Bloggeroid

No comments: