Thursday, 28 March 2013

Solat Sunat Dhuha

Assalamualaikum

Selamat pagi semua.. sekarang telah masuk waktu solat Dhuha untuk seluruh umat Islam. Marilah sama-sama kita berusaha mengerjakan solat Dhuha setiap hari kerana ia mempunyai banyak kelebihan dan fadhilatnya, antaranya kita akan memperolehi keampunan Allah S.W.T., murah rezeki, dan ketenangan jiwa.

Dari Abu Hurairah r.a. Rasulullah S.A.W bersabda : "Sesiapa yang mengerjakan solat 
Dhuha dengan istiqamah nescaya akan diampuni dosanya oleh Allah sekalipun dosa 
itu sebanyak buih dilautan."

Jom dengar dan hafal doa solat Dhuha yang penuh ketenangan ni..




Thank you for reading my entry!

14 comments:

Aku Penghibur said...

alhamduilah bagus kalau buat solah dhuha nie :)

Mieza Jhaa K said...

Jom kita amalkan.. ∩__∩

Bin Muhammad said...

Amalan sunat yg dituntut, byk sekali keberkatan dan keistimewaan solat dhuha ni...
Utk mengamalkannya itu teramatlah berat dan sering kali byk halangan.

Mieza Jhaa K said...

Ye lah..ada je kerja duniawi yg nak dilaksanakn dulu...pastu terlupa..hihi

Ibu Lala said...

Betul tu. kalau boleh buat pkl 8 sempat la. kalau nak tgu pkl 10 mmg lupa la.. Nak2 time byk keje.

Mieza Jhaa K said...

Buat awal2 senang...bila dah lewat sket ada jee kan..hihi

Seneorita Baharin said...

nice sharing akak...akan cuba untuk melaksanakannya setiap hari..in shaa Allah..sama2 kita amalkan...

Mieza Jhaa K said...

InsyaAllah...cuba dulu seminggu sekali..pastu ada masa kerapkan sket..∩__∩

Nurul Aini said...

Solat dhuha ini penuh dengan manfaat tapi saya sendiri pun jarang sekali buat. Solat dhuha juga dapat murahkan rezeki kita. Terima kasih kak share, mengingatkan diri. ^__^

Fairul Azmi said...

Assalamu'alaikum Wrmbth tuan blog. Solat DHuha ni watunya panjang, dari lebih kurang 20 minit lepas watu syuruk (terbit matahari) sampai lah ke waktu zohor.

Memang banyak kelebihan orang yang istiqamah melakukan solat dhuha ni. paling sikit buat 2 dan di ganda 4, 6 dan 8.

Tak dapat buat banyak 2 rakaat pun ok. Nanti dah biasa boleh tambah lagi.

Biasa kalau kita rujuk dalam buku pandua solat dhuha ni, rakaat pertama baca surah ad dhuha dan kedua pula baca surah As syams selepas bacaan fatihah. Tapi sebenarnya nak baca apa2 surah selepas al fatihah pun boleh. Sebab solat sunat je.

Antara kelebihan solat dhuha bagi pengamalnya ialah insyaallah Allah swt akan memudahkan urusan hambanya, dimurahkan rezeki dan kebal dari sihir (yang ni pak sheikh arab ari madinah yang kongsi Wallahu'alam)

Sama2lah kita hidupkan amalan sunnah ni.

Tuan blog, saya dah follow google + anda, kalau sudi add saya semula.

Jemput melawat ke blog saya di sebelah ni. KLIK SINI UNTUK LAWAT BLOG SAYA. INnsyaallah ada manfaat. Tq

Remy hazza said...

alhamdulillah kalau dapat diamalkan......

Mieza Jhaa K said...

Untuk mengingatkan semua kawan2.. nnti rajin2 la..baru kita tahu nnti mcm mana...hehe ∩__∩

Mieza Jhaa K said...

Terima kasih sudi berkongsi ilmu yang berguna.. terima kasih sudi dtg blog saya.. selamat berkenalan..∩__∩

Mieza Jhaa K said...

Memang susah nk mengamalnya lagi2 klu bekerja...kecuali la suri rumah mcm akak ni..hehe